fbpx

Deze Romeinse spelden zaten in Maasmechelse bodem

5
De spelden hielden kledij zoals een toga samen. (Foto: google)

Ritssluitingen of knopen? Die bestaan nog niet zó lang. Er werd gebruik gemaakt van spelden, gekend als ‘fibulae’. Saro Gucciardi vond er verschillende uit de Romeinse periode in Maasmechelse bodem.

2000 jaar geleden leefden de Romeinen hier in Maasmechelen, samen met lokale stammen, Galliërs genoemd. Daarom spreken we van de Gallo-Romeinse periode. We kunnen ons dankzij archeologisch onderzoek inbeelden hoe ze leefden, wat ze bouwden, maar ook welke kledij ze droegen. (Lees verder onder foto)

Romeinse spelden, gevonden in Leut en Meeswijk. (foto: Mariotti)

De Romeinse fibula zijn één van de gekende kledingattributen. “Ik heb er al enkele keren eentje gevonden”, zegt Saro. “Dat was in Meeswijk en in Leut. In die tijd kende men nog geen knopen en zeker nog geen ritssluitingen. De kleding werd vastgemaakt door middel van spelden zoals we nog de luierspelden kennen uit grootmoeders tijd.” Vandaag wordt de veiligheidsspeld nog steeds gebruikt.

De oude spelden waren vaak gemaakt van brons. Soms zelfs van zilver, mooi versierd met bloemen- of dierenmotiefjes. “De zilveren exemplaren werden gedragen door de elite. De foto’s met bronzen fibulae zijn van het boogvormige type. De dunne naald heeft de tand des tijds helaas niet overleefd en is weggerot in de bodem.”

Een Romeinse speld van zo’n 1.800 jaar oud, gevonden in Maasmechelen. De naald is weggerot. (Foto: Mariotti)
Een voorbeeld van hoe de speld ter hoogte van de schouder werd gedragen. (Foto: google)

2 Antwoorden

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen