fbpx

Als een triest verhaal tastbaar wordt: de laatste jood van Maasmechelen

13
Herman stierf op 6 oktober 1942. (Foto: Mariotti)

Een tijd geleden deelde ik het verhaal van Herman Heymans, een Maasmechelse jood die in 1942 op de Heirstraat achter De Helix woonde. Recent stootte ik per toeval op zijn graf.

De nazi’s stonden in oktober 1942 aan zijn deur met het bevel om mee te komen. De man – toen toch al 79 jaar – wist officieel niet wat het plan ging zijn, maar het zou achteraf gezien richting concentratiekamp gaan.

Slager Heymans voelde de bui hangen en vroeg of hij nog even naar achter mocht om wat spullen te halen. Daar hield hij de eer aan zichzelf. Hij schoot zichzelf door het hoofd.

(Lees verder onder de foto)

Het volledige graf in Mechelen-aan-de-Maas. (Foto: Mariotti)

De man wordt de laatste jood van Maasmechelen genoemd. Hij bleek geliefd bij veel dorpsbewoners die er blijkbaar op stonden dat hij op het kerkhof mocht worden begraven, en niet in een afgezonderd hoekje voor andersgelovigen zoals dat meestal ging.

Kleinkinderen

De klein- en achterkinderen van meneer Heymans leven en wonen nog steeds in onze gemeente. Niemand van hen is nog joods. Je kan zijn graf en dat van zijn vrouw bezoeken op het oud kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas in de Vaartstraat.

Meer soortgelijke verhalen en weetjes lees je in het boek van Ooit aan de Maas dat je hier kan bestellen.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen