fbpx

Modeaccessoires uit Maasmechelse bodem: “Gespen op riemen, hoeden en schoenen, maar alleen voor de rijken”

12

Kijk eens naar je eigen broeksriem. Zie je een mooi afgewerkte gesp? Die droegen ze in Maasmechelen honderden jaren geleden ook al. “Maar vooral de rijke Maasmechelaren”, vertelt Saro Gucciardi die tal van modellen in de Maaslandse bodem ontdekte.

Vandaag kopen we broeksriemen meestal in winkelketens, hoogstwaarschijnlijk ergens in een Chinese fabriek gemaakt. Maar eigenlijk is dat zowat altijd al anders geweest.

De doorsnee bevolking bestaande uit boeren kon zich zelden mooie gespen veroorloven. En wie dat wel kon – rijkere boeren, gezaghebbers en adel – kocht dat bij een ambachtsman, een smid. In het Maasland kon dat ongetwijfeld in steden zoals Stokkem of Maastricht.

Gespen uit de 13de en 14de eeuw. foto: Mariotti.

Saro Gucciardi trok héél wat gespen uit de Maasmechelse bodem. Gespen voor riemen, schoenen, lederen tassen, hoeden, portefeuilles. Allemaal vondsten tussen 1250 en 1800. “Ik heb één model uit de Romeinse periode mét de angel er nog aan, bijzonder zeldzaam”, vertelt hij.

Na de Romeinse tijd (jaren 0-400) vind je nog heel weinig gelijkaardige vondsten. Het Romeinse Rijk was in elkaar gestort en de Franken kwamen vanuit Duitsland onze regio binnengevallen. Zij bouwden zelfs nog houten huizen, waren vooral met landbouw bezig wat héél wat achteruit betekende vergeleken met de Romeinen. (lees verder onder de foto)

Drie militaire Romeinse gespen wellicht uit de periode tussen de 1e en de 3e eeuw na Christus, gevonden in Maasmechelen.

“De gespen die ik vind, beginnen bijna steeds vanaf de periode 1250. Héél af en toe vinden archeologen exemplaren uit graven van de periode daarvoor, maar dat gaat dat om de absolute elite. De ‘dikke nekken’ uit de vroege middeleeuwen (jaren 500-1000), lacht hij.

Alle gespen die op foto staan zijn effectief in Maasmechelse bodem gevonden vaak in gebied grenzend aan Stokkem. Wie ze maakte, verkocht of droeg weten we niet. Maar Saro zorgt er goed voor.

Meer beelden van de collectie:

Deze gespen uit 1500 zijn bijzonder klein en werden bijvoorbeeld aan schoenen gedragen. foto: Mariotti.
Een kleine gesp zoals aan de buitenkant van deze schoen. foto: onroerenderfgoed.
‘Dubbele’ gespen te situeren tussen 1500 en 1650. Het kleinste exemplaartje is nog geen 2 centimeter groot. foto: Mariotti.
Kleine gespen zoals op deze schoen. foto: onroerenderfgoed.
De derde gesp op de foto is een beursgesp. Aan de haak – een beetje krom gebogen – kon je een beurs hangen, nogal ‘hip’ in die tijd. foto: Mariotti.
Links een schoengesp die netjes over de wreef moest passen, en nog twee andere 18de eeuwse gespen. Duidelijk mooier afgewerkt, meer verfijnd. foto: Mariotti.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
2 Antwoorden

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen