fbpx

77 doden in vier maanden… en toen kwam Frederik

8
Frederik Magnus (1607-1673)

We mogen deze knappe jongen uit Maastricht dankbaar zijn. Frederik Magnus is zijn naam. Hij bevrijdde onze gemeente een kleine 400 jaar geleden.

September 1649. Exact 370 jaar geleden valt Karel IV van Lotharingen het Limburger en in het bijzonder het Maasland binnen. Karel ‘van Lorreinen’ is een Noord-Franse gefrustreerde graaf zónder land.

De ene spoedvergadering na de andere, maar niemand die helpt

Hij palmt samen met zijn leger – de Lorreinen – het kasteel van Oensel in dat ooit tegenover ons gemeentehuis lag en terroriseert de ganse regio. Maasmechelaren geven al hun bezittingen en eten af, of ze worden gefolterd. Beeld u in: een dorp vol met honderden barbaarse soldaten, maandenlang.

Uithongeren

De bewoners eten zelfs bladeren en boomwortels, koken gras om in leven te blijven. In het voorjaar van 1650 sterven 77 mensen in vier maanden tijd, vooral door uithongering en diarree. De ene spoedvergadering na de andere en pas drie jaar later krijgen de Maasmechelaren eindelijk hulp van Frederik Magnus, de gouverneur van Maastricht.

Magnus stuurt zijn leger naar het kasteel aan de Dokter Haubenlaan en vecht bijna een héle dag. Zowat alle Lorreinen sneuvelen, de rest slaat op de vlucht. Mechelen was eindelijk weer bevrijd.

Kasteel van Oensel

De rijke Magnus kocht het kasteel, liet het renoveren en hield er prachtige optochten. Hij had dit als buitenverblijf, jaagde in onze bossen en stond vooral gekend om zijn stijlvolle levenswijze.

Magnus hield van pracht en praal. De stoeten in onze gemeente moeten geweldig geweest zijn. Zijn kledingkeuze werd zelfs gekopieerd door Lodewijk de Veertiende en andere Europese vorsten.

Het Hof van Oensel lag ooit op de hoek Heirstraat-Dokter Haubenlaan.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
2 Antwoorden

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen