Nu Toerisme Vlaanderen ‘grootgrondbezitter’ wordt in Leut, luiden ook kritische stemmen. Zal Leut overspoeld worden door toeristen? Welke rol krijgt de gemeenschap in het verhaal? En wat met de Lindeboys, die binnen kasteelmuren voetballen? Projectleider Ben De Vriendt van Toerisme Vlaanderen licht toe.
De Vriendt is bevoegd projectleider voor Toerisme Vlaanderen in Leut en speelt open kaart. “Het klopt dat er een aantal grote aankopen op de planning staan die eerstdaags bij de notaris liggen”, vertelt hij. “Het kasteel zelf en alles wat zich binnen de historische slotgracht bevindt was al aangekocht. De totale oppervlakte die we extra zullen aankopen komt neer op een 23 hectare.”
23 hectare, dat is zo’n 8 procent van de totale oppervlakte van Leut. “We kopen het beschermde landschapspark met de monumentale bomen, maar ook de fruitboomgaard tegenover het kasteel, ten westen van de Dreef. De kleuterschool en de omliggende gronden worden ook aangekocht, net zoals het stukje bos tussen de school en het kasteeldomein.”
(Lees verder onder de foto)
Dat de kleuterschool wordt aangekocht, doet sommigen vrezen dat de kindjes er binnenkort niet meer terecht kunnen, maar volgens De Vriendt is het tegendeel waar.
“Bedoeling is inderdaad dat al die aangekochte gronden één geheel vormen als kasteelpark, maar de aanwezigheid van de kleuters vormt net een meerwaarde voor het hele domein. Zij zitten momenteel in aftandse gebouwen en zullen stappen vooruit moeten zetten. Op termijn moeten zij een betere accommodatie hebben, en dat zal dan via de tak onderwijs of via de gemeente moeten gebeuren. Dat begeleiden we vanuit Toerisme natuurlijk graag.”
“Het begrip ‘Reizen naar Morgen’ is een filosofie die we vanuit Vlaanderen uitdragen, waarbij het economische luik van toerisme niet per se primeert. Het moet net in evenwicht zijn met de andere peilers: pas als de lokale ondernemers en inwoners er op vooruit gaan, kan dat ook op toeristisch vlak.”
“Het kleuterschooltje zit in het oude klooster dat ooit aan het kasteel verbonden was, dus dat blijft zo onlosmakelijk gelinkt in het groter verhaal. We hopen het pand te kunnen restaureren, maar er ligt nog niets vast. Feit blijft dat de allerkleinsten in Leut zéker blijven als het van mij afhangt.”
(Lees verder onder de foto)
Wat dan met voetbalclub de Lindeboys, half ingesloten door kasteelmuren én kasteeldomein? Waar nu de grasmatten liggen, werden ooit de groenten geteeld voor de kasteelheer.
“Ooit werd vanuit de gemeente beslist dat die club daar mag voetballen. Of dat de juiste keuze was, daar kan men over discussiëren. Anderzijds ben ik blij dat er uiteindelijk gras ligt en dat men er toen geen huizen liet bouwen. Het zou maar vreemd zijn van de overheid om die club daar plots weg te duwen, ten slotte brengt het ook sociale beweging mee op het terrein en dat is weer waar ‘Reizen naar Morgen’ voor staat. Moest de club zelf alternatieven voorstellen, staan we altijd open voor gesprek, maar wij gaan nooit iemand pushen. Wat zouden we er trouwens mee doen? Alles origineel herstellen zoals de moestuinen uit de 19de eeuw? Niet evident als je geen concreet plan hebt.”
Dat Toerisme Vlaanderen lokaal grootgrondbezitter wordt, staat vast: het stuk grond van aan de kerk tot en met het kasteel wordt volledig hun eigendom, op uitzondering van één belangrijk lapje grond: het parochiezaaltje.
“We moeten daar eerlijk in zijn, dat zaaltje past puur qua uitzicht niet in de totale sfeer. Je komt van een pittoreske dorpskern, en rijdt richting kasteel, maar botst plots op dat gebouw. Het is niet onze grond, niet ons gebouw, dus daar eindigt het verhaal. Ik weet dat er veel activiteiten plaatsvinden en dat ook Jong Leut er opslagruimte heeft, dat moet zeker zo blijven. Aan tafel gaan met alle betrokkenen doen we graag, maar onze filosofie is: er mogen alleen dingen veranderen als dat voor de meerderheid van de mensen een verbetering is.”
(Lees verder onder de foto)
Rest dan de vraag op welke manier het kasteel zich tot de rest van het dorp zal verhouden. Een deel van de inwoners vreest massatoerisme in een rustig dorp, anderen vrezen dat Leut zal uitdoven, omdat het kasteel als magneet zal fungeren en Leut minder belangrijk maakt.
“We zijn in eerste instantie zover nog niet”, zegt De Vriendt. “Afgelopen week was er nog een brainstorm op het kasteel met overheden, mensen uit de privé en bewoners uit Leut. De kleuterschool zat mee aan tafel, Jong Leut was ook uitgenodigd. De vraag was dan: welke rol kán de site gaan invullen?”
Het interessante van de overheid die regisseur speelt, is net dat niét enkel het economische primeert. Als een privé-investeerder het kasteel had opgekocht, zat het dorp in een héél ander straatje.
Ben De Vriendt
“De vele ideeën die uit bus kwamen, willen we dan tonen aan de inwoners. Wat denkt men daarvan? Zijn er nog andere ideeën? En wat wil het dorp? Wil men de rust bewaren, of wil men net toerisme tot in het dorp? Indien men net de rust wil, kan de rol van kasteel als ‘magneet’ net positief zijn, zodat de rest met rust kan gelaten worden. Het zijn net die plannen die we samen willen ontwikkelen mét de inwoners, maar dat is nog in de maak.”
“Het interessante van de overheid die regisseur speelt, is net dat niét enkel het economische primeert. Als een privé-investeerder het kasteel had opgekocht, zat het dorp in een héél ander straatje. Toen ik hier anderhalf jaar geleden aankwam, was de kasteelpoort dicht, keek ik naar een kasteel in verval en zag ik een kleuterschooltje in erbarmelijke staat. Binnen dit en enkele jaren hoop ik dat beide dorpen floreren met het kasteel als kloppend hart.”