fbpx

Vilain XIIII stierf op 16 november in Leut: “Zwaarste verlies van mijn leven”

5

Vandaag exáct 143 jaar geleden stierf graaf Vilain XIIII op zijn kasteel in Leut.

Het is dan 16 november 1878 en hij is niet alleen op zijn sterfbed. De man is al een tijd zwaar ziek, en vermoedelijk zijn enkelen van zijn zeven dochters bij hem. Dochter Louise woonde namelijk bij haar vader in.

Wie zeker ook bij hem is, is dokter Hauben die de persoonlijke arts van Vilain XIIII was sinds 1866. De twee worden bijzonder close, en Hauben ziet de graaf zelfs als zijn mentor, zijn leermeester.

(Lees verder onder de foto)

Graaf Vilain XIIII getekend rond 1857.

“Zijn dood was één van de meest zware verliezen uit mijn leven”, zei de dokter achteraf.

Charles-Ghislain Vilain XIIII richtte in 1830 België mee op, werd minister van Buitenlandse Zaken en was uiteindelijk 50 jaar burgemeester van Leut.

Lees nog veel meer over de band tussen hem en Hauben in ‘ik ben dokter Hauben’, verkrijgbaar via Standaard Boekhandel, Delhaize MM-centrum en oadm.be/boek

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen