fbpx

Thierry gaat oude molen van Mechelen renoveren: “Ombouwen naar een vakantiehuisje zou kunnen”

8

Wist jij dat er langs de Heirstraat in Mechelen-aan-de-Maas niet ver van de Ringlaan een molenromp ligt? Helemaal verscholen achter een haag ligt ze al jaren te verkommeren. Veel Maasmechelaren weten dat niet, maar Thierry Guerra-Ruiz (35) wél. Hij kocht de molenromp en is op eigen houtje begonnen aan de renovatiewerken.

‘Nooit Gedacht’, heet de molen aan de Heirstraat, maar in de volksmond wordt het de ‘kruuskesmolen’ genoemd. De korenmolen wordt gebouwd in 1883 door Leon de Gelissen die blijkbaar nét sterft als de molen voor het eerst draait. Hij zou dat van op zijn sterfbed hebben gezien.

(Lees verder onder de foto)

De molen zal helemaal in ere hersteld worden.

De korenmolen zal zo’n 40 jaar draaien en in 1926 al worden de wieken verwijderd. Daarna wordt het mechanisme op ‘moderne’ wijze aangedreven. Intussen staat de molen al vele jaren te verkommeren en stond het stukje grond met molen te koop.

Bouwgrond waar je een huis op mag neerzetten op voorwaarde dat je de molenromp in de achtertuin laat staan. Afbreken mag dus niet.

(Lees verder onder de foto)

Een foto van de molen en bijhorende stallen van begin 1900. Foto: Onbekend, aangeleverd door Jos Bemong

 “Om die molen is het ons natuurlijk net te doen”, zegt Thierry.

“Het is een prachtige korenmolen en bijna een kopie van de molen in Boorsem langs de Windmolenweg. Ik heb onlangs met hulp van twee vrienden een heuse stelling laten bouwen in de romp zodat de renovatiewerken nu kunnen starten.”

(Lees verder onder de foto)

Thierry in de molenromp met het eeuwenoude mechanisme in de achtergrond.

Het binnenwerk is voor een groot deel bewaard gebleven, maar tegelijk zijn een aantal cruciale balken doorgerot. “Jammer genoeg ontbreekt het dak en regent het er dus al jaren door met gevolg dat een aantal dikke originele balken rot zijn geworden. Toch wil ik met bepaalde technieken de originele balken hergebruiken.”

“De romp zelf en de stenen zijn nog in zeer goede staat, dus er een juweeltje van maken moet zeker lukken. Ik heb ervaring genoeg in de bouw, dus dit komt helemaal goed. Misschien maken we er een vakantiehuisje van, of een fietscafé met uitkijktoren. Ideeën zijn er genoeg.” 

Thierry, zijn vriendin Mattia en dochtertje Sofia zijn dolblij met de molen. Foto: Mariotti
Een foto uit begin 1900 getrokken vanuit de toren van het gemeentehuis. Zie je de molen in de verte? (Foto: onbekend)
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
4 Antwoorden
    1. Myriam Ulrichts

      Gelukkig iemand die oog heeft voor plaatselijk erfgoed. Het gemeentelijk beleid heeft enkel oog voor lelijke mastodonten van appartementsblokken…
      Ik wens jou héél veel succes met de renovatie van de molen zodat hij terug een ware ‘eyecatcher’ wordt voor Mechelen a/d Maas. Veel waardering voor jouw uitdaging…

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen