fbpx

Oude kerk van Leut staat er nog klein beetje: “Zeldzame laatste afbeelding”

1
De oude kerk van Leut, afgebroken in 1872. Vereeuwigd in deze laatste tekening door architect Jaminé.

Wist je dat Leut eeuwenlang een andere kerk had, op een andere plek dan waar de kerk vandaag staat? Volg even mee.

In 1871 loopt architect Jaminé rond in Leut. Hij is er om de bouw van de nieuwe (huidige) kerk in goede banen te leiden. Het wordt een groots project waarbij Vilain XIIII als geldschieter weer diep in zijn buidel tast.

Maar in april dat jaar stapt Jaminé ook traag over het kerkhof waar hij nog eens héél goed kijkt naar de oude kerk. Want die wordt binnenkort afgebroken. Dat smal roodkleurig zaalkerkje was in 1871 amper honderd jaar oud, maar de kerktoren ging dan weer vele eeuwen terug. Ze leek wat op de oude kerktoren van Dilsen die vandaag gelukkig wél nog bewaard is.

(Lees verder onder de foto)

De oude kerktoren in Dilsen leek wel wat op die van Leut. (Foto: Wikipedia)

Jaminé kruipt thuis achter zijn tekentafel en tekent niet enkel de nieuwe plannen, maar maakt ook een schets van de oude kerk die binnenkort zal worden afgebroken. Voor de allerlaatste keer legt hij het kerkje vast op beeld, op papier weliswaar. Het is die tekening die jullie bovenaan zien.

Tot op vandaag is het – voor zover ik weet – het laatste en misschien zelfs enige beeld van de oude kerk van Leut. Een zeldzame tekening dus.

(Lees verder onder de foto)

Jaminé tekent zelfs een stukje van de kerkhofmuur met enkele zerken bij.

In 1832 al moest de torenspits hersteld omdat die dreigde om te vallen, en eigenlijk was de kerk te klein en gewoon versleten. In het koor, daar waar het altaar stond, lag dan weer het ‘heilig stukje kerk’ waar de heren van Leut eeuwenlang werden begraven. Hoe dichter bij het altaar begraven, hoe dichter bij God, zo dacht men vroeger.

(Lees verder onder de foto)

Het graf van Vilain XIIII met het grote kruis op, staat op de plek waar de koor van de oude kerk stond. (Foto: Mariotti)

Vilain XIIII is de laatste van alle Leutse kasteelheren die nog op dat bewuste oerplekje ligt begraven. Zijn graf staat dus niet zomaar ergens op het oude kerkhof, maar daar waar ongeveer het oude altaar stond.

Als je in het gras zoekt op het historische kerkhof, zie je de contouren van de oude kerk, ooit aangelegd in kasseien ter herinnering. Ga er zeker eens heen!

Steun Ooit aan de Maas en koop hier de boeken voor 19,99 euro

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen