fbpx

Ooit een molen, vandaag een campus

11
De molen aan de Heirstraat is vandaag een gigantisch schoolgebouw.

Campus de Helix, Het Heilig Hartcollege, zonder twijfel het meest imposante gebouw van de gemeente. Vóór 1903 stond er deze prachtige houten windmolen, al gebouwd in 1751 door Egbert de Gelissen de toenmalige burgemeester.

Tienduizenden leerlingen gingen daar aan de Rijksweg naar school. Ooit lag er een heuvel mét molen. Windmolen ‘Den Driessche’ draaide honderdvijftig jaar lang en moest begin 1900 afgebroken voor de bouw van het college.

Bij graafwerken ontdekten onderzoekers er een begraafplaats met maar liefst 30 urnen, vermoedelijk uit de jaren 600! Egbert heeft nooit geweten dat zijn molen op een oud kerkhof draaide, maar weet jij wat er allemaal onder uw achtertuin verscholen ligt?

De molen lag eigenlijk langs de Heirstraat, de eerste échte grote straat in de gemeente. De Rijksweg werd begin 1800 aangelegd op vraag van Napoleon. 

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.