Er steekt iets vreemd uit daar aan het wateroppervlak in Kotem. Enkel als de Maas héél laag staat, zo één keer in de zoveel jaren. Geen monster van Lochness of een verdwaalde kajak, maar dikke stenen muren.
Beeld u dat in, kasteelmuren die al eeuwenlang op de bodem van de Maas liggen. Duizenden kajakkers die er over vaarden en geen besef hadden. De fundamenten zouden nog enkele meters lager zitten, maar hoeveel muur er op de bodem nog aanwezig is, is niet duidelijk.
Het gaat om de ‘Oude Burcht van Elsloo’ met oorsprong van de jaren 800-900 in tijden van Karel De Grote. Een groot deel van Elsloo en het kasteel lag vroeger exact daar waar de Maas nu stroomt. Het zoveelste bewijs dat de Maas altijd haar eigen dingen deed.
Opschuiven naar oosten
Vele overstromingen en koersveranderingen later – en vooral in die van 1459 – bleek het kasteel én de bijhorende kerk te worden opgeslokt door moeder natuur. Elsloo schoof op richting het oosten, kreeg een nieuwe kerk en kasteel en ligt sindsdien waar het nog steeds ligt: ten oosten van de Maas.
In theorie is de rivier de grens tussen België en Nederland, en het diepste punt van de bedding is de échte grenslijn. Het kasteel ligt een beetje in beide landen dus heeft Maasmechelen eigenlijk nog twee kastelen: die in Leut, en deze in het water.
Vikings
Leuk detail: historici menen – en twijfelen vooral – al jaren dat de oude burcht ooit nog werd ingenomen door de Noormannen (Vikings). Van daar uit opereerden ze rond 880 in hun winterkamp om de hele Maasregio te teisteren. Staalhard bewijs dat ze effectief in dié burcht zaten, is er helaas niet, maar het idee is wel prachtig.
Hasloa…….Elsloo?