fbpx

De Rijksweg moest ooit de Heirstraat vervangen en nu zitten we ermee

11

Links 2020, rechts jaren 60. (Photoshop Frank Quax)

De meest bereden weg van Maasmechelen is aangelegd door… Napoleon. Onze regio was sinds 1794 in Franse handen en Napoleon besloot in 1812 een degelijke weg tussen Maastricht en Maaseik te trekken.

Enkele honderden Spaanse krijgsgevangen legden die weg aan. Ze verbleven tijdelijk in een soort kamp in Opgrimbie. Doet Klein Spanje een belletje rinkelen?

Voorheen was de Heirstraat eeuwenlang de belangrijkste straat doorheen het Maasland, maar die bleek toen totaal verouderd.

Mijnindustrie

De Rijksweg werd een relatief smalle straat met veel bomen en weinig bewoning langs. Het moest de dorpskernen beter verbinden, maar buiten af en toe wat karren met paarden passeerde er weinig verkeer. Dat verandert als in 1922 de mijnindustrie van start gaat.

De huizen – maar vooral het aantal inwoners – zijn ook gegroeid in 50 jaar tijd.

Er reed een tram over en plots doken steeds meer woningen en cafés op langs de drukkere straat die nog steeds uit twee rijstroken bestond.

Verbreed

Eind jaren 60 wordt de Rijksweg verbreed. Een pak huizen sneuvelen en voortaan zitten we met vier rijstroken en een middenberm. Vandaag is de N78 zeer druk en bebouwd waardoor een ontsluitingsweg het verkeer moet omleiden.

Het aantal verkeersongevallen zat in de jaren 80 en 90 in een heuse piek, maar weinig mensen die anno 2020 een veilig gevoel ervaren. Bedoeling is dat er binnen enkele jaren weer een tram moet rijden en dat koning auto stilaan naar de achtergrond verdwijnt. Zou het?

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
3 Antwoorden
  1. Alojz Rak

    INDERDAAD ! Misschien wordt de Heirstraat met zijn hoogbouw in Opgrimbie en de Nieuwe Bunders ooit terug de hoofdweg.😄…………………………………………………………

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen