fbpx

Das doodgereden in Kotem: “Steeds meer waarnemingen”

3
Het diertje ligt in de berm, niet ver van de tank in Kotem. (Foto: RV)

Dat er soms dieren worden doodgereden hoort bij een maatschappij waar auto koning is. Maar in Kotem ligt er niet zomaar een beestje langs de weg. Het gaat om een das. In Boorsem werd in augustus nog een das gefilmd.

Dassen kwamen tot enkele jaren geleden vooral in de Voerstreek voor, maar sinds een tijd zijn ze in opmars op andere plaatsen in de provincie.

Waarnemingen vonden ook al plaats in Maasmechelen bij de Maaswinkel, en afgelopen zomer kon Natuurpunt nog een das filmen in Boorsem.

“Er zijn steeds meer waarnemingen, maar helaas ook van doodgereden dassen”, weet Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum. “Van echt bezette dassenburchten hoger dan Hasselt heb ik zelf geen weet.”

(Lees verder onder de foto)

In augustus werd in Boorsem een das op beeld vastgelegd. Foto: Theo Pustjens.

Kans bestaat dat zo’n dassenburcht zich bevindt in de Maaswinkel omdat ook daar al waarnemingen gebeurden.

Of de das uit Kotem dezelfde is als die van in Boorsem, is niet duidelijk, maar die kans is redelijk groot.

“Denk je een das op het spoor te zijn? Wees voorzichtig want dassen zijn erg gevoelig aan verstoring”, weten ze bij Natuurpunt Maasmechelen. “Betreed nooit de burcht en hou je hond aan de leiband. Dassen ruiken jouw geur en kunnen daar erg van schrikken.”

Bekijk de video van de das in Boorsem via onderstaande link:

https://www.facebook.com/NatuurpuntMaasmechelen/videos/945954855868010/

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen