fbpx

Het is onbeleefd te vragen hoe oud ze is

9
De oude eik aan de fietsdijk in Vucht.

Aan de fietsdijk in Vucht net iets verder dan het monument van de gevallen vlieger uit WOII, staan aan de rechterzijde van het fietspad – als je richting Leut fietst – enkele mooie bomen. Eiken. Ze volgen elkaar netjes op, ik schat een stuk of vijf.

De eerste die je tegenkomt is deze flinke dame. Het lijkt in eerste instantie gewoon een dikke boom, maar je moet daar eens stoppen, voorzichtig de steile dijkrand afdalen en aan de voet van de boom gaan staan. Wat. Een. Kanjer.

Vorige week stond ik bij haar. Ik probeerde de omtrek te meten, maar vergat helaas een lintmeter. De spanwijdte van mijn armen is ongeveer 187 centimeter (zo groot ben ik) dus besloot ik haar te omhelzen. Ik kwam ocharme nog niet voorbij de helft van de o zo dikke stam.

200 jaar oud

Ruw geschat kwam ik uit op een omtrek van zéker vier meter. Na wat afschuimen van sites en het vinden van de gemiddelde groeifactor van een eik, concludeerde ik dat ze al zeker 150 jaar langs de dijk woont. Wie weet in praktijk zelfs al bijna 200 jaar. Meten bij bomen blijft gokken.

Ze is bijna zo oud als België (1830). Generaties Vuchtenaren, Mechelaren en Leutenaren liepen haar al voorbij. Niemand die haar kapte, velen die haar groetten, maar nog meer die haar straal negeerden. Ik passeerde er al enkele keren, en had nooit oog voor haar… tot Eisdenaar Frank Resseler me er bewust van maakte.

Dank u Frank.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
9 Antwoorden
  1. Frank

    Graag gedaan. We hebben nog prachtige stukjes natuur over in onze gemeente. Niet enkel in de natuurgebieden maar ook in ons midden. Zalig hoe jij deze tracht uit hun onzichtbaarheid te halen! Als we allemaal weer leren kijken zullen we het zien!

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen