fbpx

Graafschap Rekem bestaat 400 jaar: “Oproep aan inwoners Boorsem, Kotem, Uikhoven!”

8
Zondag 2 april, allen richting Oud-Rekem.

Exact 400 jaar geleden werd baronie Rekem verheven tot een graafschap. Rekem werd effectief een onafhankelijke staat binnen het Heilige Roomse Rijk. Een beetje zoals pakweg België vandaag in een groter Europa. Alleen mogen we iets belangrijk niet vergeten…

Eerst wil ik rap nog vertellen dat je zondag 2 april allemaal richting Oud-Rekem moet waar er van alles te gebeuren staat.

Je kan er het kasteel bezoeken en dat kan niet zo vaak. In de museumkerk kan je een gratis plattegrondje afhalen met een uitgestippelde route waar je veel te weten komt over de gebouwen die nog dateren uit de beginperiode van het graafschap.

Vanaf vrijdag 31 maart zullen de Rekemenaren massaal de vlaggen uithangen en dat wordt ongetwijfeld een mooi zicht.

Maar we mogen iets niet vergeten…

(lees verder onder de foto)

Rekem, begin 1900.

En dat is dat het graafschap in 1623 uit veel meer bestond dan enkel oud-Rekem. Dat graafschap bestond uit een relatief ‘groot’ gebied dat liep van Rekem, Wezet (een gehucht in Rekem), zo door naar Uikhoven, Boorsem tot en met Kotem.

Dat gebied vormde al een geheel vanaf de 14de eeuw, maar ging dus in 1623 naar een hoger niveau: een graafschap. De graaf was de baas, en moest aan niemand verantwoording afleggen… Alleen aan de keizer van het Heilige Roomse Rijk. Pas toen de Fransen heel het oude systeem omver gooiden in 1795 werd het graafschap opgedoekt.

Kortom: de mensen uit Boorsem en Uikhoven hebben eeuwenlang naar de soms strenge graaf geluisterd. Eerlijk: die van Boorsem gingen wel het vaakst in het verweer!

(Lees verder onder de foto)

Rechts ‘Udecouen’ of Uikhoven, een fragment uit een kaart van het ‘graafschap Rekem’ rond 1600.

Vandaag herinnert Oud-Rekem ons het meeste aan die tijd uit 1623 omdat veel gebouwen nog dateren uit die rijke periode. Maar zowel de dijk in Uikhoven, de molen van Boorsem, of gewoon de inwoners van alle dorpen zijn historisch verbonden aan wat ooit dat graafschap was.

Daarom een gedurfde oproep aan de inwoners uit de vandaag Maasmechelse dorpen: hang de Rekemse vlag uit en laat het vollédige graafschap nog eens een keertje wapperen, al is het maar voor het weekend.

Koop hier de boeken van Ooit aan de Maas.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
4 Antwoorden
  1. Kotem en Boorsem maakten ooit deel uit van de heerlijkheid Stein op de rechteroever. In de 14e eeuw werd de heer van Stein tevens heer van Rekem. Vanwege koerswijzigingen van de Maas lagen die inmiddels op de linkeroever. Vandaar de overdracht aan Rekem. Daar schijnen ze Boorsem / Kotem nooit echt blij mee zijn geweest. Maar het verhaal is nog groter. Elsloo en Stein zijn op hun beurt tot in de 13e eeuw een geheel geweest. Die zijn dus gesplitst. Groot Meers bleef bij Elsloo. Evenals de gebieden op de linkeroever onder Vucht en Leuth. Men moet hierbij niet uitgaan van huidige grenzen en loop van de Maas. Samen zijn die dorpen dus ooit een geheel geweest. Wij vermoeden dat dit geheel ooit Asclohais geweest. De plaats waar de Noormannen zich vestigden en de naam Elsloo van is afgeleid. . Er was ook maar een kasteel, dat is dan de verdronken burcht in de Maas.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen