
Exact 400 jaar geleden werd baronie Rekem verheven tot een graafschap. Rekem werd effectief een onafhankelijke staat binnen het Heilige Roomse Rijk. Een beetje zoals pakweg België vandaag in een groter Europa. Alleen mogen we iets belangrijk niet vergeten…
Eerst wil ik rap nog vertellen dat je zondag 2 april allemaal richting Oud-Rekem moet waar er van alles te gebeuren staat.
Je kan er het kasteel bezoeken en dat kan niet zo vaak. In de museumkerk kan je een gratis plattegrondje afhalen met een uitgestippelde route waar je veel te weten komt over de gebouwen die nog dateren uit de beginperiode van het graafschap.
Vanaf vrijdag 31 maart zullen de Rekemenaren massaal de vlaggen uithangen en dat wordt ongetwijfeld een mooi zicht.
Maar we mogen iets niet vergeten…
(lees verder onder de foto)

En dat is dat het graafschap in 1623 uit veel meer bestond dan enkel oud-Rekem. Dat graafschap bestond uit een relatief ‘groot’ gebied dat liep van Rekem, Wezet (een gehucht in Rekem), zo door naar Uikhoven, Boorsem tot en met Kotem.
Dat gebied vormde al een geheel vanaf de 14de eeuw, maar ging dus in 1623 naar een hoger niveau: een graafschap. De graaf was de baas, en moest aan niemand verantwoording afleggen… Alleen aan de keizer van het Heilige Roomse Rijk. Pas toen de Fransen heel het oude systeem omver gooiden in 1795 werd het graafschap opgedoekt.
Kortom: de mensen uit Boorsem en Uikhoven hebben eeuwenlang naar de soms strenge graaf geluisterd. Eerlijk: die van Boorsem gingen wel het vaakst in het verweer!
(Lees verder onder de foto)

Vandaag herinnert Oud-Rekem ons het meeste aan die tijd uit 1623 omdat veel gebouwen nog dateren uit die rijke periode. Maar zowel de dijk in Uikhoven, de molen van Boorsem, of gewoon de inwoners van alle dorpen zijn historisch verbonden aan wat ooit dat graafschap was.
Daarom een gedurfde oproep aan de inwoners uit de vandaag Maasmechelse dorpen: hang de Rekemse vlag uit en laat het vollédige graafschap nog eens een keertje wapperen, al is het maar voor het weekend.
ONZE GESCHIEDENIS VAN VLAANDEREN.
Onze geschiedenis van Vlaanderen….
Mooi initiatief !