fbpx

“Meer dan 25 messteken voor twee slachtoffers”: Dit was de bende van Mechelen

6
Het brave dorpsleven in Mechelen-aan-de-Maas, kende ook een duistere kant.

Tussen 1884 en 1888 was er een bende in Mechelen-aan-de-Maas actief die overvallen, steekpartijen, brandstichting en moord achter hun naam kon schrijven.

Het ging om Jean Paulussen, Hubert Ubachs en de broers Pierre en Henri Visschers. Op 1 september 1887 vielen de vier gangsters het café van meneer Ramaekers binnen in het dorp.

Er werd op dat moment gedanst in de zaak. De vier hadden het die dag duidelijk gemunt op twee mannen die in het café zaten.  Bij het naar binnen gaan, trokken de daders hun messen en haalden ze keihard uit. Volgens getuigen werd er meer dan 25 keer gestoken. 

De Dorpsstraat – vandaag Dokter Haubenlaan – lag vroeger vol cafés, maar daar liep het al eens mis.

Opgrimbie

De slachtoffers heetten Chrétien Vanderhallen en Joseph Claessens uit buurdorp Opgrimbie. Over het motief was niets duidelijk, maar volgens getuigen riepen de daders nadien door de straten dat ‘de bedelaars moeten wegblijven’. Als bij wonder overleefden Chrétien en Joseph de aanslag, maar waren ze lange tijd werkonbekwaam. 

Henri Visschers verscheen al eens voor het hof van assisen voor moord en twee keer voor de rechtbank voor brandstichting. Hij werd telkens vrijgesproken

Heel het dorp sprak erover en vooral de trage werking van het parket bleek een probleem. De gangsters hadden nochtans een gekende reputatie. Zo moest Henri Visschers al eens verschijnen voor het hof van assisen voor moord en twee keer voor de rechtbank voor brandstichting. In de drie zaken wordt hij echter vrijgesproken. 

De drie anderen Pierre, Jean en Hubert, waren ook al eens gearresteerd na een moord op Leo Tomassen (28) uit Mechelen. Waarom de drie dan toch nog vrij rondliepen, is niet duidelijk. Zoals vaker, blijkt dat de geschiedenis niet heel vaak verandert.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen