fbpx

Deze Maaslanders zagen Wereldtentoonstelling in 1897 waar Tom Waes over spreekt

5

Al weken kijk ik zondagavond naar het Verhaal van Vlaanderen, en al 101 keren zag ik linken tussen wat Tom Waes vertelt, en Ooit aan de Maas. De recente aflevering toonde een link die ik ab-so-luut met jullie wil delen: de wereldtentoonstelling van 1897, met het Congolese dorp. En de aanwezige Maaslanders.

De expo van 1897 was georganiseerd door koning Leopold II en er kwamen miljoenen bezoekers naar toe. Een bijzonder evenement met feest, praal, en de uitvinding van de auto die er voor het eerst getoond werd.

Bij die miljoenen bezoekers zaten ook Maaslanders. In krantenknipsels uit mei 1897 lezen we hoe fanfare Sint-Cecilia uit Mechelen-aan-de-Maas drie dagen lang mocht optreden op de expo, op Brussel-Kermis én in Tervuren. De Fanfare uit Mechelen-aan-de-Maas mocht effectief bij de opening in mei optreden.

Waar de Mechelaren die week verbleven? Bij niemand minder dan dokter Hauben.

(Lees verder onder de foto)

Dokter Hauben (links), met rechts burgemeester Joseph Smeets, de man met middenlijn en zwarte baard.

Nog in artikels lezen we ‘hoe gastvrij dokter Hauben is om de hele groep drie dagen op te vangen en rond te leiden in Brussel. Hun optreden moet subliem geweest zijn’. Niet vreemd dat net Hauben de groep opvangt: hij is van hetzelfde dorp, en burgemeester Joseph Smeets (man op foto 1 met zwarte baard) moet nonkel tegen hem zeggen.

Schandvlek op de Belgische geschiedenis is dan weer het Congolees dorp waar Tom Waes het over had. Leopold II laat dat dorp nabouwen met 267 Congolezen die werden overgebracht en letterlijk tentoongesteld. Zeven van hen sterven die zomer.

(Lees verder onder de foto)

Het Congolese dorp in de ‘Menselijke zoo’ dat jaar op de wereldexpo in 1897. (Archief KMMA Tervuren, A. Gautier).

Of de heren van de fanfare de Congolozen zagen? De kans is minimaal, want zij moesten slechts drie dagen optreden in mei, en de Congolezen verbleven hier tussen juni en augustus.

Dokter Hauben woonde en werkte natuurlijk wél in Brussel. Kans dat hij – samen met meer dan 1 miljoen anderen – er naar ging kijken, is dan weer heel groot. Zeker ben ik echter niet.

Het blijft frappant dat Théodore Hauben getuige is van de meest bijzondere feiten uit de 19de eeuw. Hij is op deze foto 62 jaar, bekend in Brussel en in ons land, en zelfs academisch in Europa als professor aan de universiteit van Brussel.

Lees alles over hem in het boek ‘Ik ben dokter Hauben’. Bestellen kan hier.

Fanfare Sint-Cecilia uit Mechelen-aan-de-Maas mocht in 1897 drie keer optreden in Brussel op de Wereldtentoonstelling. Ze verbleven bij hun dorpsgenoot, dokter Hauben.
Op de achterzijde van de gemaakte groepsfoto staat zelfs het jaartal: 1897.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen