fbpx

Dit wist je nog niet over ‘campus de helix’

19
Het college langs de Rijksweg heet vandaag campus de Helix.

De Normaalschool, Vakschool, Oefenschool, IMO, College, campus de Helix. Kies zelf hoe je het grootste gebouw van Maasmechelen – of misschien wel het Maasland – wil noemen. Tienduizenden leerlingen, duizenden leerkrachten, eindeloos veel verhalen.

Ontstaan:

Deken Bernard – van de gelijknamige straat – was rond 1900 pastoor in Maasmechelen en kon via het bisdom regelen dat het college in onze gemeente zou worden gebouwd. Ervoor moest je al naar Sint-Truiden of Luik voor katholieke scholen van dat kaliber. Dank u meneer Bernard.

Molen

Waar nu de speelplaats ligt, draaide ooit een molen uit 1751. Die molen lag aan de Heirstraat, in die eeuw de enige grote straat in de gemeente. Napoleon liet begin 1800 de Rijksweg aanleggen.

De molen uit 1750.

Kerkhof

Na het afbreken van de molen en het gelijktrekken van de heuvel waar het ding op stond, ontdekten onderzoekers rond 1903 een urnegrafveld: een kerkhof uit de vroege middeleeuwen. Dertig stuks, van de jaren 500-600. Het Christendom had Maasmechelen toen nog niet bereikt, want doden verbranden mocht niet van de kerk. Kelten, Romeinen en Germanen deden dat wel al.

KSA

De school had rond 1919 een studentenvereniging die De Blauwvoet heette, waar later KSA De Blauwvoet uit voortkwam. Vandaag de oudste jeugdvereniging van Maasmechelen die in 2020 hun 100ste verjaardag zal vieren.

Amsterdam

De vorm van het gebouw is gebaseerd op het Rijksmuseum in Amsterdam. Beter: het is er een kopie van. Zeker eens vergelijken als je er ooit voor staat.

WOII

Tijdens WOII gebruikten de Britse bevrijders het college enkele dagen als basis en zelfs oppergeneraal Montgomery hield er halt.

Priesters

Op het bovenste verdiep van het gebouw woonden decennialang priesters die er in veel gevallen les gaven. Tot begin 2000 was dat nog steeds het geval.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
6 Antwoorden
 1. Marc SMEETS

  Nog wat meer details over de verdwenen molen van Franz WIRTZ

  Op de ‘Saevel Driessche’, dit is op de hoek van de Collegestraat (vroeger Molenstraat) met de Rijksweg, stond inderdaad tot 1909 een houten korenwindmolen.

  Op 27/05/1752 kreeg Egbert GILISSEN van de hogerproost van Sint-Servaas, die toen de grondheer van Mechelen-aan-de-Maas was, toelating om een graanmolen te bouwen. De molen zelf werd pas in 1759 gebouwd.
  De molen werd in de loop van de 19de eeuw eigendom van Pierre Joseph HERMANS (°Maastricht 06/03/1776 – † Roermond 1861). Hij was van 1808 tot 1830 en vervolgens van 1831 tot 1843 burgemeester van Mechelen-aan-de-Maas. Hij was tevens notaris in Mechelen aan de Maas van 1811 tot 1846.
  Bij de verdeling van de nalatenschap van Pierre Joseph HERMANS in 1867 kwam de molen in het bezit van zijn zoon Hubert HERMANS (°1814-†1884) die hem in 1872 verkocht aan zijn broer André HERMANS (°1808-†1887) die inmiddels in opvolging van hun vader notaris was geworden in Mechelen-aan-de-Maas. Aangezien notaris HERMANS geen kinderen had kwam zijn nalatenschap in 1887 toe aan zijn broer Joannes HERMANS (°1818-†1888) die toen Pastoor was in Niel bij As en de kinderen van zijn andere reeds overleden broers en zuster.
  Wanneer zijn nalatenschap verdeeld wordt in 1897 komt de molen in handen van de kinderen van zijn broer Hubert HERMANS. Wanneer zij de nalatenschap van hun vader verdelen in 1899 wordt de molen toebedeeld aan de nog in leven zijnde kinderen van Hubert, Victor HERMANS (°1858-†1913) en Marie Elise HERMANS(°1854-?), ieder voor de helft.
  Zij verkopen de molen in 1900 aan de Duitse molenaar Franz WIRTZ-JANSSEN, naar wie de molen werd genoemd.
  In 1909 werd de inmiddels bouwvallige molen afgebroken. De grond werd verkocht aan een zekere Riemersma die er een houthandel zou beginnen.
  In 1912 begon men op de molenplaats het College te bouwen.

 2. Thomassen Flor

  Mario,je hebt goed opgelet in de les geschiedenis,trouwens de laatste molenaar was Franz Wirtz.
  Zou ‘t lokaal met de oudheidkundige vondsten nog bestaan?
  Groeten Flor

 3. Lenders Armand

  Mooi; En het werd gebouwd door Aannemer Bollen uit Uikhoven,kleinzoon Chel van de Rio vroeger ,vertelde me eens aan de Maas,dat er wel 300 mensen aan het werk waren.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.